Saturday, June 26, 2010

Ardei iuti la borcan

Image and video hosting by TinyPic

Ingrediente:
1,5-2 kg kg ardei iuti
1 plic pikant fix iute sau dulce
1 litru otet
200 g zahar
cateva frunze de dafin
putin marar uscat
2 linguri sare
cateva frunze de visin

Mod de preparare: Se taie coditele ardeilor, daca sunt prea lungi si se indeasa bine in borcane. Puneti la fiert 1 litru de otet cu 2 litri de apa, sarea, zaharul, mararul si dafinul iar cand clocoteste adaugati plicul de pikant fix.

Puneti borcanele intr-o tava cu 2-3 degete de apa si asezati-o la foc mic, langa oala in care clocoteste zeama. Cand se infierbanta bine apa din tava turnati cu un polonic zeama clocotita peste ardei pana se umplu borcanele. Stingeti focul, mai lasati cateva minute sa patrunda zeama in ardei, completati pana sus (cine doreste poate acoperi cu frunze de visin) si strangeti bine capacele cu un prosop de bucatarie, apoi dati-le la perne pana a doua zi.

Reteta de bulion

Ingrediente:

rosii(20 kg),sare dupa gust, 500 g zahar,telina

Rosiile bine spalate se taie bucati mari, se inlatura cotoarele si partile vatamate si se dau prin masina de rosii. Ce ramane se mai da o data prin masina.
Puneti bulionul la fiert, amestecand cand clocoteste, cu o lingura de lemn. Adaugati zahar si sare dupa gust (cine doreste un gust deosebit poate adauga si pikant fix) si fierbeti in bulion un manunchi de frunze de telina pentru aroma, apoi le indepartati. Fierbeti la foc mic cam 1 ora sau mai mult, daca vreti sa fie mai gros.

Puneti sticlele intr-o cratita sau tava mai adanca, turnati apa si puneti-o pe aragaz, la foc mic. Cand se infierbanta sticlele, turnati in ele bulionul clocotit, cu palnia si polonicul. Umpleti cat mai bine sticlele, apoi puneti capacele si strangeti-le foarte bine luand fiecare sticla cu un prosop de bucatarie mai gros. Duceti sticlele cu tot cu tava in care stau in locul unde le puneti la sterilizat. Scoateti-le din tava si asezati-le bine acoperite, unde le lasati pana a doua zi. Procedati la fel cu toate sticlele, pana se termina, avand grija sa astupati de fiecare data ca sa nu se raceasca.

Dupa ce se racesc, puneti-le in camara.

Rosii cu telina pentru ciorbe

Image and video hosting by TinyPic

Ingrediente:

3 kg de rosii ,
1 telina (500 gr).
10 ardei bulgaresti,
5 linguri sare mare,
1/2 pliculet conservant ,
sare grunjoasa, piper, frunze de telina.

Mod de preparare:

Spalam rosiile si apoi le taiem in patru si iar pe jumatate, adica cubulete. Curatam telina, o taiem in ce forma dorim, taiem si frunze de telina. Jumatate dintr-un pliculet de conservant, il punem intr-un ibric cu 50 ml apa si il fierbem amestecand incontinuu pana se dizolva. Toate aceste ingrediente le punem intr-un castron mare, adaugam sare gunjoasa 5 linguri la cantitatea de rosii pe care am pus-o si le lasam cel putin 30 minute ca sa-si lase rosiile zeama.

Pregatim borcanele sau sticlele in care vom pune acest zarzavat, le indopam bine si zeama ramasa o punem in borcane sau sticle, cat sa acopere continutul. Acest zarzavat de rosii cu telina si ardei iute il vom pune iarna la ciorbite si tocanite.

Castraveti murati

Image and video hosting by TinyPic

Ingrediente:

3 kg castraveti
2 capatani de usturoi
marar pentru muraturi
sare



Mod de preparare:


Se pune apa la fiert cu foi de dafin, piper, sare in proportie de 50 g de sare la 1 litru de apa. Dupa ce a dat cateva clocote, se da la o parte sa se limpezeasca;


Se spala bine castravetii si se aseaza vertical in borcane, printre ei se pun catei de usturoi si deasupra crengi de marar.

Se toarna saramura fierbinte peste castraveti, daca borcanul este de sticla, pentru a nu plesni, se infasoara intr-o carpa uda sau se pune un cutit dedesubt;

Se lasa acoperiti cu o farfurie pana a doua zi, cand se completeaza saramura daca nivelul acesteia a scazut, apoi se acopera cu capac ermetic.

Monday, June 21, 2010

Gogosari traditionali in otet

Image and video hosting by TinyPic
Ingrediente:

3 kg gogosari
400 ml otet
1,2 l apa
2 linguri de sare (nu cu varf)
2 linguri miere de albine
4 linguri ulei
boabe de piper, enibahar, mustar, foi de dafin
300 g radacini de hrean

Mod de preparare:

Cureti gogosarii si ii tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii,sare, miere, ulei. Cand clocoteste, adaugi gogosarii pentru 2 minute, cat sa-si schimbe cuolarea (nu toti gogosarii odata, inainte sa pui urmatoarele ture de gogosari, lasi baitul sa clocoteasca). Scoti gogosarii pe rand intr-un lighean. Umplii cu gogosari borcanele pregatite. Strecori printre gogosari radacini de hrean peste care torni baitzul dat in clocot. Sub borcan, asezi un cutit de inox. Lasi o jumatate de ora, apoi legi cu celofan sau capsezi. Pastrezi in camara.

Gogogsari la borcan

Image and video hosting by TinyPic

Ingrediente:

5 kg gogosari,
zahar,
ulei,
otet,
sare,
frunza de visin,
radacina de hrean,
foi de dafin,
boabe de piper, enibahar si mustar.

Mod de preparare:

Se curata gogosarii de cotor, se spela si se lasa sa se zvante. Se aseaza gogosarii in tava de aragaz unsa cu ulei. In fiecare gogosar se adauga: o lingura otet,o lingura ulei, o lingurita zahar si un varf de lingurita de sare.

Dai tava cu gogosari la cuptor pentru 35-40 minute. Asezi gogosarii in borcan, adaugi zeama lasata de gogosari in tava, o radacina de hrean, boabe de piper, de enibahar si de mustar, foaie de dafin si frunza de visin.

Capsezi, invelesti in paturi pana a doua zi. Este o muratura deosebit de buna.

Monday, June 14, 2010

Muraturi asortate

Ingrediente:

Pentru 10 kg murături asortate:
6 kg gogonele verzi,
1 kg ardei kapia,
1 kg morcovi curatati,
200 g ţelina radacini,
100 g telina frunze,
400 g varza rosie,
400 g sfecla rosie,
600 g conopida,
40 g marar uscat,
50 g usturoi,
2 ardei iuti,
50 g hrean.

Mod de preparare:

Muraturile asortate se spala bine cu multa apa rece, apoi se tin 24 ore intr-o solutie concentrata de sare, astfei incit sa pluteasca oul la suprafata. In acest fel, legumele nu se vor înmuia pe timpul murarii .

Dupa 24 ore se scot din soluţie, se spala cu apa rece si se asaza in borcane (putini) alternind cu condimentele din reteta. Se mai pot adauga frunze de visin cite 500 g, castraveciori,pepeni verzi mici,gogosari verzi etc.

Se toarna saramura fierbinte 5 litri pregatita dupa, pina la gura vasului. Se raceste, apoi se leaga ermetic. Primele 3-4 zile borcanele cu muraturi se vor pastra la temperatura camerei apoi se vor muta si pastra in locuri uscate si racoroase.