Friday, July 29, 2011

Zacusca de dovleac

Ingrediente:
2 kg dovleac pläcintar
2kg ceapa
2kg morcov
2kg ardei capia rosu
2kg rosi bine coapte
3 linguri zahar
2 linguri sare
piper boabe sau macinat
1l de ulei.


Mod de preparare:
Se curata dovleacul de coaja si se da pe razatoare pe partea mare.
Curatam morcovul ,pe care il radem si il punem peste dovleac.
Curatam ceapa ,o tocam mai mare nu prea marunt ,pentru ca se v-a topi in timpul pregatiri.
Rosile le curatam de coaja si le dam la fel ca si dovleacul si morcovul pe razatoare (asta in cazul in care nu avem un robot de bucatarie pentru a ne usura munca).
Punem rosile la fiert intr-o craticiara cu putin ulei, sarea si zaharul. Le fierbem pana prinde o culoare rosie lucioasa si devin de consistenta unui khetchup.
Coacem ardei ,ii punem pentru 5-10 minute intr-o cratita ,pudrati cu sare si acoperiti cu un capac.Asta ne v-a ajuta si usura la curatatul lor. Dupa ce i-am curatat de coaja si de semintele din interior ,ii tocam si ii v-om lasa de o parte pana le vine randul pentru a fi bagati in zacusca.
Acestea fiind pregatite incepem prepararea.
Intr-o cratita teflonata sau un ceaunel mai maricel punem uleiul ,ceapa ,dovleacul si morcovul.Dovleacul lasa multa apa in timpul caliri legumelor.Asta ne v-a ajuta la fierberea morcovului. Potrivim focul spre mijlociu ,timp in care avem grija sa amestecam legumele regulat pentru a nu se afuma zacusca.Dupa aproximativ o ora apa lasata de dovleac incepe sa se evapore .Acum este momentul sa punem ardei copti.Lasam sa fiarba impreuna aproximativ 15-20 de minute . Punem si sosul de rosi ,potrivim de gust ,poate mai este nevoie de sare , punem si piperul si tinem zacusca pe foc mic pana incepe sa iasa uleiul deasupra.
Avem borcanele curate, uscate si cu grija pentru a nu ne arde punem cu o lingura mare sau un polonic zacusca in borcane.Le introducem la cuptor ,asezate pe o tava ,timp de 30 de minute la 160 de grade . Oprim cuptorul, lasand acolo zacusca peste noapte . A doua zi scoatem borcanele cu zacusca din cuptor le stergem cu un servet ,le etichetam si le asezam frumos in camara,pentru a le consuma in zilele geroase de iarna

COMPOT DE PRUNE ALBE

Ingrediente:
Nu se cere o cantitate stas. Dintro cantitate mai mare de prune albe
am pregatit pt iarna compot si gem.


Mod de preparare:
Prunele mai coapte le-am folosit la gem, iar cele mai tari la compot. Dupa ce am sortat fructele, le-am spalat. Am folosit borcane de 800 g pe care le-am spalat, apoi le-am sterilizat in cuptorul de la aragaz. Am procedat asa: am asezat prunele in borcane. Pt fiecare borcan am folosit 4 linguri de zahar si apa. Am masurat cata apa intra intrun borcan cu fructe, am calculat apa pt toate borcanele, am adugat zaharul, am incalzit putin compozitia sa fie omogena, apoi am turnat-o din nou in borcane, pe care le-am capacit cu capace metalice. Am asezat borcanele in tava de la aragaz in care am pus apa si am dat compotul la cuptor cam 30 minute. Dupa ce se stinge focul la cuptor, se lasa compotul sa se raceasca acolo pana a doua zi, cand asezam compotul in camara

Dulceata de afine

Ingrediente:
2 kg afine de padure
2 kg zahar
1 baton vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
zeama de la o lamaie
1 lingurita unt
1 l apa


Mod de preparare:
Se spala si se curata afinele de codite .Se ia o oala mai mare si cu fundul mai gros(dar atentie trebuie pusa pe flacara o tabla mai groasa,nu este bine ca oala sa fie pusa direct pe flacara,asa impiedicam dulceata sa se lipeasca) in care se pregateste siropul din zahar, vanilie si 1l apa, cand incepe sa se lege siropul, se pun afinele. Se fierb la foc mare la incepu.,Cand incepe sa fiarba se adauga zeama de lamaie,batonul de vanilie si bucatica de unt.(untul are proprietatea de a impiedica dulceta sa faca acea spuna)Se fierbe la foc mare circa 30 de minute,apoi se reduce flacara si se mai tine pe foc mic pana se leaga bine siropul.Daca va place mai moale puteti reduce timpul de fierbere.Se toarna fierninte in borcane,se pun capacele.Intre timp incalzim cuptorul la temperatura mare,micsoram la minim flacara si bagam borcanele in cuptor si le lai lasam asa cu focul mic pentru 15 minute.Stingem flacara si le lasam in cuptor pana se racesc.Apoi le punem la camara.

Ardei capia in otet

Ingrediente:
2 kg ardei capia rosu
1/2 l otet de 9 grade
11/2 l apa
250 g zahar sau miere
2linguri de sare
cateva foi de dafin
1 telina frunze
boabe de mustar,enibahar,coriandru,piper
1 hrean


Mod de preparare:
Mod de preparare:
Ardeii se curata de cotoare si seminte si se spala bine.

Intr-o cratita 5 l se pun otetul, apa si toate ingredientele, in afara de hrean apoi se pune pe foc.

Cand lichidul clocoteste, se pun ardeii capia sa intre bine in lichid, si se lasa sa fiarba 2-3 clocote. Dupa aceea se scot cu spumiera si se pun intr-o cratita, continuindu-se la fel, pina cind se termina toata cantitatea de ardei.

Se asaza ardeii unul in altul si apoi se pun cu varfurile in jos in borcane de cite 800 g sau intr-un borcan de 3 l. Dupa asezarea ardeilor se toarna lichidul, avand grija ca acesta sa intre bine printre ardei, se adauga bucati de hrean, iar pe deasupra se pun frunzele de telina.

Borcanele se inched cu capace sau celofan. Ardeii se pot lasa acoperiti cu capace pana a doua zi, pentru a verifica nivelul lichidului in borcane si pentru completari de lichid daca mai este nevoie.

Gem de pepene galben

Ingrediente:
2 pepeni mari
(cca 10 kg)
4 kg zahar
3 plicuri Gelfix 2 la 1


Mod de preparare:
Se taie pepenii in bucati mici, apoi se zdrobesc bine, si se pun la fiert cca o ora, sa se evapore apa, timp in care se ia spuma formata pe deasupra.
Se lasa la racit.
Se amesteca cele trei plicuri de Gelfix cu un kg de zahar, se pune peste pepene si se aduce la fierbere. Se lasa cca 5 min sa fiarba, se ia spuma care se formeaza, apoi se adauga celelelate 3 kg de zahar, si se amesteca cu grija.
Se pune gemul fierbinte in borcane, nu se mai adauga nimic, deoarece Gelfix-ul contine conservant.

Dovlecei pentru iarna

Ingrediente:
Dovlecei
pungi de plastic


Mod de preparare:
Dovleceii se curata de coaja apoi se taie ca sa putem inlatura semintele din mijloc.
Razuim o parte din dovlecei iar restul ii taiem cubulete.
Ii repartizam in pungi de plastic pe care legam si apoi le introducem la congelator.
Dovleceii se folosesc iarna pentru supe, ciorbe, mancaruri sau salate( in functie de aceasta, folosim dovleceii razuiti sau cei taiati cubulete)

Must

Ingrediente:
Struguri de aceeasi culoare


Mod de preparare:
Strugurii se spala si se lasa sa se scurga bine.
Se aleg boabele de pe fiecare ciorchine si se pun la mixat in robotul de bucatarie sau se dau prin masina de stors.
Ceea ce rezulta se da prin strecuratoare si se invarte cu lingura in strecuratoare sa curga tot sucul.
Mustul se pune in sticle la frigider si se consuma in 2-3 zile.

Marar in otet

Ingrediente:
10 legaturi de marar
1 litru otet de 9 grade


Mod de preparare:
Spalati bine si uscati borcanele. Spalati si zvantati mararul, indepartati partea mai groasa a tulpinii si indesati-l bine in borcane.
Umpleti borcanele cu otet pana sus. Lasati cateva minute sa iasa aerul, agitand putin borcanele, apoi completati cu otet. Strangeti bine capacele si puneti-le in camara.
Ideal pentru sosuri, tocanite, salate, sarmale si fripturi.

Varza murata de vara

Ingrediente:
Una din salatele mele preferate pe timp de vara este cea de varza murata de vara, murata in plin soare timp de cateva zile. Dar, pe cat de repede se mureaza, tot atat de repede trebuie si consumata, pentru ca se oxideaza.
4 kg de varza proaspata
1 legatura de marar cu floare
piper boabe
frunze de dafin
120 g sare.
Pentru solutie:
1 l apa
1 lingura miere de albine
30 ml otet din vin
mustar boabe.


Mod de preparare:
1. Se curata varza de cotoare si de frunzele exterioare.
2. Se toaca marunt si se adauga peste ea sarea.
3. Se freaca foarte bine si se lasa 30 de minute sa se inmoaie.
4. Pe fundul borcanului curat si uscat se aseaza o tulpina de marar cu floare, cateva boabe de piper si 2 foi de dafin.
5. Apoi se aseaza un strat de varza, se adauga iar marar, piper si dafin, iar varza si incheiem cu marar, piper si dafin. Trebuie sa avem grija sa apasam totul foarte bine.
6. Se prepara solutia din apa, otet, miere si boabe de mustar, se aduce la fierbere si se toarna fierbinte peste varza.
7. Se tine borcanul la soare timp de 3-4 zile, dupa care se pote servi.

Se poate servi ca si salata alaturi de diferite preparate, sau se poate face varza calita, se poate folosi la ciorbite de vara cu legume, totul in functie de imaginatie.

Dulceata de dovlecei

Ingrediente:
2 dovlecei mai batrani
2kg zahar
2 linguri sare de lamaie
o lamaie
5-6 pliculete zahar vanilat


Mod de preparare:
Este o dulceata cu care o sa va surprindeti prietenii !!! Garantat !!!
Aveti nevoie de unu sau doi dovlecei batrani. Nu incercati cu dovlecei tineri, pentru ca rezultatul nu v-a fi acelasi (am incercat eu) . Ideal ar fi coaja dovlecelului sa fie verde spre galbui.
Se curata de coaja , se taie in doua si cu o lingura se curata de seminte. Miezul se taie feliute dupa care se taie cubulete (preferabil 5 mm).
La 2 kg de fruct ( in cazul nostru putem sa-l numim asa ) :D eu pun 2 linguri de sare de lamaie. Se amesteca bine si se lasa cca 2 ore. Sarea de lamaie v-a intari cubuletele de dovlecel. Dupa 2 ore se clatesc sub jetul de apa,intr-o strecuratoare .
Se pun 2 kg de zahar int-o cratita impreuna cu o cana de apa, si se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul. Astfel se obtine un sirop mai grosut, in care se adauga cubuletele de dovlecel, bine scurse de apa. Se urmareste fierberea,si se inlatura spuma care se formeaza. Se adauga o lamaie taiata feliute.Se fierbe la foc moderat, amestecand din cand in cand.
Cand bulele de fierbere sunt uniforme pe toata suprafata dulcetii, inseamna ca este aproape gata. Se adauga 5-6 pliculete de zahar vanilat.
Daca atunci cand ridicati lingura din dulceata, siropul se prelinge picatura dupa picatura, dulceata este gata.
Se pune in borcane uscate. (mie mi-au iesit 5) . Eu pun capacul dupa ce se raceste si prinde un pic de crusta.
Culoarea poate sa varieze le la galben pai la galben aramiu, in functie de timpul de fierbere.
Practic, cubuletele de dovlecel nu au nici un gust.
Gustul il capata de la lamaie si vanilie.
Puteti sa va serviti prietenele cu o dulceata de dovlecei, alaturi de un pahar cu apa rece. Cu siguranta va avea un succes deosebit.

Chisalita

Ingrediente:
Prune


Mod de preparare:
Prunele se spala si se scot samburii. Se dau prunele prin masina de macinat apoi se pune pasta obtinuta la fiert pe foc mic , imvartind des , sa nu se prinda de fundul cratitei.
Daca prunele nu sunt destul de zemoase , se adauga putina apa.
Se lasa la fiert o ora, o ora jumatate. Se baga pasta in borcane .
Pe fundul unei oale se pune un prosopel peste care punem borcanele, adaugam apa si lasam sa fiarba 15 minute din momentul cand da in clocot.Lasam borcanele in apa calda pina se racesc, a doua zi. Apoi se pun in camara.
Sosul se serveste cu carne rasol si piure de cartofi.

Boia de ardei iute

Ingrediente:
ardei iuti uscati


Mod de preparare:
De ani buni am renuntat sa mai cumpar boia de ardei din piata , asta pentru ca, in primul rind, nu mai sint taranii de alta data, care garantau marfa si la care reveneai in mod constant.

Astfel, am inceput sa cultiv ardei iuti de calitate si fac in casa ori de cite ori este nevoie .

Nu intotdeauna nimeresc: anul trecut am incurcat semintele de ardei , in loc sa iasa chili a iesit ardeiul iute olandez.

Nici o problema, se mai intimpla, ma folosesc de ce am.

Dupa ce incep sa se coaca ardeii, incep sa ii adun si ii insiruiesc pe sfoara, chiar daca mai sint si verzi printre ei, nu se intimpla nimic, ei se vor inrosi toti.

Cind sint foarte bine uscati, indepartez cotorul si ii macin, cu tot cu seminte, in risnita de piper(cea electrica, bineinteles) pina se face o pudra fina si aromata.

Pastrez boiaua in borcan de sticla inchis ermetic si o folosesc foarte mult la gatit, da un gust de iute placut mincarii , tocmai atit cit trebuie .

Varza murata la butoi

Ingrediente:
Pentru un butoi de 60 litri:
aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg)
30 litri apa
30 linguri sare mare
1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini
1/4 sfecla rosie
2-3 ardei iuti
10-15 foi de dafin
20 frunze de visin
1 plic pikant fix
2 linguri cimbru uscat
o legatura de frunze de telina
25-30 boabe de piper


Mod de preparare:
Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.
Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.
Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze o bucata de marmura, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.
In fiecare zi pritociti varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de pikant fix si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.
Dati butoiul la rece si din cand in cand mai pritociti varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.
Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelate sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.

Vinete murate

Ingrediente:
eu am avut o sacosa de rafie plina cu vinete
700g otet
1400g apa
2 linguri cu varf de sare
4 linguri cu varf de zahar
usturoi (fiecare pune cat doreste-eu pun mai mult ca imi place ce gust are asa acrit)


Mod de preparare:
Se iau vinetele, se spala bine si se taie in felii. Se presara cu sare, se amesteca bine si se lasa cam o ora sa se scurga toxinele din ele. Apoi le luam, le stoarcem usor si le prajim pe ambele fete, dupa care le punem pe toate intr-un lighean sa se raceasca. In timpul acesta pregatim otetul. De regula vinetele le fac pe le sfarsitul lui septembrie, dar anul asta productia a fost mai repede si a prins si caldurile astea si de frica am facut otetul mai concentrat ca sa fiu sigura ca tin, dar de regula fac o parte otet si trei parti apa. Deci, in timp ce se racesc vinetele am pregatit otetul o parte otet si doua parti apa, iar la fiecare litru de lichid 1 lingura cu varf de sare si 2 cu varf de zahar, si le-am fiert. Intre timp am curatat si usturoiul. Incepem si punem in borcane. Punem 2 polonice de otet diluat intr-un borcan de 800g, taiem cativa catei de usturoi, punem 3-4 vinete, le presam usor, apoi punem iar usturoi, iar vinete, pana se umple borcanul. Daca mai este nevoie se mai pune lichid. Lichidul nu trebuie sa fie fierbinte. Vinetele trebuie sa fie uleioase pentru ca iarna le da un gust bun. Se insurubeaza capacul bine si se pun in camara.

Friday, July 15, 2011

Dulceata de mure si afine

Ingrediente:
Ingrediente (pentru 2 borcane de 400-500 g): 1 kg mure bine coapte (sau afine),
1 kg de zahar,
3 pahare de apa,
1 lamaie.


Mod de preparare:
se pune la fiert apa cu zaharul intr-o cratita smaltuita. Din cand in cand spuma care se ridica la suprafata prin fierbere se inlatura cu o lingura de spumuit, astfel ca lichidul sa ramana curat. Cand se ingroasa (trebuie sa se lipeasca intre degete), se pun inauntru murele sau afinele trecute printr-un jet de apa rece si lasate la zvantat. Se lasa sa fiarba la foc mic, culegand mai departe spuma, pana cand siropul se ingroasa. Atunci se adauga o lamaie taiata felii subtiri, se lasa sa mai dea un clocot, apoi cratita se pune sa se raceasca, acoperita cu un tifon. Dulceata se toarna in borcane bine spalate si uscate si se leaga la gura cu celofan. Important: nu se amesteca cu lingura in dulceata. Din cand in cand, cratita se ia de pe foc si se misca, pentru ca fructele sa nu se prinda de fund.

Ketchup

Ingrediente:
300 gr usturoi
200 gr ardei iute
5 gogosari
1 kg rosii
sare


Mod de preparare:
Toate ingredientele se dau prin masina de tocat.se pun in borcane inchise ermetic.

Dulceata de gutui

Ingrediente:
1 kg zahar,
1 kg gutui taiate bucati,
cintarite dupa ce au fost fierte,
3 linguri zeama de lamiie,
½ baton vanilie,
3 pahare apa.


Mod de preparare:
Se aleg gutui mari, altoite, se spala, se curata de coaja, se taie bucati de forme si marimi diferite, dupa dorinta. La fiert, bucatile mai scad din marimea lor, se fierb in apa clocotita, pina se moaie.

Se prepara siropul cu apa in care au fiert gutuile si cind este legat, se trage vasul deoparte, se pun bucatile de gutui reci, se mai lasa pe marginea masinii 10-15 minute si se pun din nou la fiert.

Se pune zeama de lamiie si vanilia. Se incearca si daca este suficient de legata, se da jos de pe foc si rece se pune in borcane

Dulceata de trandafiri

Ingrediente:
1 kg zahar,
¾ l apa,
250 g petale de trandafiri cu partile albe taiate,
½ lingurita sare de lamiie,
zeama de la 1 lamiie.


Mod de preparare:
Se pune la fiert zaharul cu apa si cu zeama de lamiie, pina ce se leaga bine. In timpul fiertului, se stringe cu lingura spuma care se formeaza, pina cind siropul se curata bine. In timpul cit se leaga zaharul, se presara peste petalele de trandafiri sarea de lamiie si se framinta bine cu mina. Cind siropul s-a legat, se pun petalele de trandafir astfel pregatite si se lasa sa fiarba. Se pune in borcane dupa ce s-a racit bine

Zarzavat pentru ciorbe

Ingrediente:
3 kg morcov,
1,5 kg patrunjel,
1,5 kg gogosari,
1 telina,
1 kg ceapa,
0,5 kg sare,
frunze de telina si de patrunjel,
2 conservante


Mod de preparare:
Se taie marunt (cubulete) zarzavatul, se amesteca cu sarea si conservantul apoi se pune in borcane.
Inlocuieste cu succes zarzavatul proaspat pe timp de iarna.

Ciuperci in oţet

Ingrediente:
Pentru 10 kg ciuperci curatate:
* 2 l oţet,
* 400 g sare,
* 40 g piper boaba,
* 50 g foi de dafin,
* 20 g cuisoare (facultativ),
* 30 g marar,
* 4 l apa.


Mod de preparare:
Ciupercile proaspete se curata, se sorteaza dupa marime, se spala in mai multe ape reci si se pun la scurs intr-o sita, intr-un vas emailat se pun apa, oţetul si sarea. Se amesteca bine pana se dizolva sarea, apoi se adauga ciupercile si se pune vasul la foc pentru fierbere. Cind solutia a dat in fiert se indeparteaza spuma, se adauga condimentele si se rnai fierbe cca 25 minute, timp in care se amesteca componentele, dupa care se lasa sa se raceasca. Ciupercile se scot cu paleta si se asaza in borcane, care se umplu cu solutia pregatita (rece). Se toarna la suprafata putin ulei si se leaga, se pastreaza la loc uscat si racoros.

Rosii umplute la borcan

Ingrediente:
250 gr. rosii mici, 1 catel de usturoi, 1 legatura de busuioc verde, coaja rasa de la o lamaie, 50 gr. telemea, 50 gr. branza de vaci, sare, piper, ulei de masline sau altul fin.


Mod de preparare:
* Se spala rosiile, li se taie in partea de sus un capac, apoi se scobesc.
* Se curata usturoiul si se da pe razatoarea cea mica, se amesteca bine cu branza de vaci, telemeaua data pe razatoarea cea mare, busuiocul tocat, coaja de lamaie rasa, sare, piper. Cu crema obtinuta prin frecare se umplu rosiile, care se asaza in straturi suprapuse intr-un borcan. Deasupra se toarna ulei de masline. Se lasa sa se imbibe 12 ore. Tinute la frigider, rezista o saptamana.

Zacusca cu peste

Ingrediente:
1/2 kg ulei
1 1/2kg ceapa
1 1/2kg morcov
3 kg gogosari (sau capia) copti
3 kg rosii (numai sucul
1 1/2 kg peste (poate fi si macrou)
sare
mirodenii


Mod de preparare:
In uleiul incins se caleste ceapa impreuna cu morcovul (date prin masina)se adauga putina apa, se inabusa pana fierb, dupa care se adauga gogosarii copti curatati si dati prin masina, pestele fiert dezosat si dat prin masina si in final sucul de la cele 3 kg de rosii(se poate inlocui cu un borcan de 300g de bulion). Se condimenteaza dupa gust cu sare si mirodenii si se scade pana se ridica uleiul. Se pune in borcane si se sterilizeaza

Muraturi turcesti

Ingrediente:
gogonele verzi
morcovi
telina
ceapa
gogosari
varza alba
conopida
boabe de mustar
boabe de piper
sare
otet
miere de albine


Mod de preparare:
Se curata gogonelele de saminta si apoi se taie cubulete mici. Morcovii, ceapa si telina se taie pe lung apoi se taie rondele. Varza se toaca marunt fara a fi frecata cu sare. Conopida se rupe in bucati mai mici. Intr-un vas se fierb impreuna otet (1 kg. la 2kg de apa) cu sare, miere de albine (depinde de cit de dulce vreti sa fie compozitia), boabele de piper, mustar ,foile de dafin. Intr-un borcan de 800 gr. se pun in ordine aleatorie toate legumele, taiate in prealabil si varza tocata.
Dupa ce a fiert compozitia mai inainte amintita se toarna peste legumele din borcan sa le oparim putin .se lasa fara capac pina a doua zi dimineata dupa care se leaga cu celofan(nu stiu daca asa se scrie)si se coboara in pivnita sau la rece pe balcon
Se serveste la orice friptura, in special la a
cea la tava

Gogosari umpluti

Ingrediente:
1 1/2kg. varza
200 gr. morcovi si telina
150 gr. ceapa
100 gr. ardei gras
150 ml ulei
o foaie de dafin
frunze de telina
cimbru
marar
1/2 lingurita de piper macinat
sare
otet
25 de gogosari


Mod de preparare:
Se toaca varza si se pune intr-un vas cu 30 gr. de sare. Se toaca ceapa, se da pe razatoare zarzavatul si se caleste in ulei 1-2 minute, dupa care se adauga ardeiul gras taiat si varza bine stoarsa. Se amesteca totul, se pun condimentele si se lasa compozitia pe foc 5 minute. Se umplu gogosarii, se acopera cu rondele subtiri de telina sau de morcovi si se pun in borcane. Otetul cu apa, sare si zahar (20 gr.) se fierbe in citeva clocote. Cind s-a racit, se toarna peste gogosari si se leaga borcanul cu celofan.

Gogosari la otet cu miere

Ingrediente:
5 kg. gogosari, 1 l otet, 3 l apa, 1/2 kg. zahar, 1/2 kg. miere de albine, 4 1/2 linguri
sare grunjoasa, 5 radacini hrean, piper boabe
10-12 frunze foi dafin


Mod de preparare:
Otetul, apa, zaharul, sarea, mierea si condimentele se pun la fiert pina amesetcul clocoteste. Se spala gogosarii, se taie in patru, se curata de seminte foarte bine si se asaza in borcan. Printre gogosari se pun rondele de hrean.
Compozitia care s-a fiert se toarna peste gogosari cind este calduta. Se capseaza borcanele foarte bine.

Dulceata de mure

Ingrediente:
1 kg zahar
1 kg mure sau o farfurie adinca plina cu virf
½ baton vanilie
3 linguri zeama de lamie
3 pahare apa


Mod de preparare:
Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert, la primele clocote, se adauga o lingura de zeama de lamiie si cind este bine legat, se pun si murele. Se continua fierberea, se pune restul de lamiie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita. Se incearca, si cind siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Rece, se toarna in borcane. Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punind fructele o data cu zaharul.

Struguri in otet

Ingrediente:
1 kg. struguri ciorchini
1 pahar otet
1 pahar zahar
1 pahar apa
o lingurita sare


Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele, se fierbe amestecul, se raceste si se toarna in borcan. Se pune celofan, se leaga si se pastreaza la rece.

Conserva de peste

Ingrediente:
7-8 kg. de peste
650 gr. ulei
1 l otet
sare
boabe piper
frunze dafin
lamiie


Mod de preparare:
Se curata pestele, dupa care se taie capul pestelui, se spala bine in mai multe ape, se asaza intr-un prosop se tamponeaza bine. Apoi se pregateste un vas emailat foarte incapator si in interiorul vasului se asaza 4 furculite cu virful in jos, incrucisate. Peste ele se asaza pestele in straturi si se adauga sare mare de bucatarie. Se pregateste un sos care se adauga peste peste din: 650 gr. ulei, 1l de otet si doua parti de apa, boabe de piper, frunza de dafin, spre sfirsit zeama de la o lamiie. Se lasa la fiert la foc mic timp de 3-4 ore pentru a se fragezi oasele pestelui. Dupa ce s-a racit, se asaza in borcane. Se poate pastra foarte bine in orice anotimp.

Gogosari cu ghebe

Ingrediente:
3 kg. ghebe (ciuperci)
5-6 kg. gogosari
1/2 litru ulei
1 cana otet
1 capatana de de usturoi
foi de dafin
piper boabe


Mod de preparare:
Se fierb ghebele dupa ce au fost taiate, dupa dorinta, se taie gogosarii felii si se lasa sa scada in ulei, se amesteca si apoi se fierb impreuna 1/4 ora. Se adauga foi de dafin, piperul, otetul si usturoiul si se mai fierb impreuna inca 1/4 ora. Se pun in borcan si se fierb la "bain marie".
Dupa dorinta

Zacusca cu dovlecel

Ingrediente:
7 kg. gogosari
2 kg. vinete
1 kg. ceapa
un dovlecel (cca 1
5-2 kg)
400 gr. bulion


Mod de preparare:
Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor prin ulei incins, dar sa nu se rumeneasa. Peste ceapa se pune si dovlecelul dat pe razatoare. Se lasa pe foc pina se inmoaie dovlecelul. Se pune ceapa cu dovlecelul in vasul mare si se amesteca totul. Se adauga si sucul de rosii obtinut din bulion dizolvat cu 2 litri apa. In sucul de rosii se pune o lingura de sare si doua de zahar. Se pune totul la fiert pina se inmoaie bine legumele.
Dupa aceea se pune la borcane, se inchide ermetic si se sterilizeaza bine.

Dulceata de nuci verzi

Ingrediente:
1 kg. zahar
3 pahare apa
650 gr. nuci verzi curatate
½ pahar miere de albine
2 pliculete de zahar vanilat
zeama de la ½ lamiie


Mod de preparare:
Se curata nucile de coaja verde si pe masura ce se curata, se pun intr-un vas cu apa rece, ca sa nu se innegreasca. Se cintaresc exact 650 gr..Se pun apoi nucile intr-un vas cu apa clocotita si se tin 15 minute. Se strecoara si se pun in alt vas cu apa rece tot pentru 15 minute. Aceasta operatie (trecere de la apa clocotita la apa rece) se repeta de trei ori. In acest timp, se pune zaharul la legat, se spumeaza, se adauga mierea si vanilia. Cind zaharul este legat, dar nu prea tare se pun nucile si zeama de lamiie, lasind sa fiarba pina se leaga dulceata bine. Se ia de pe foc, se acopera cu un servet ud si stors. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane.

Conopida murata la borcan

Ingrediente:
4-5 conopide de aproximativ 1 kg fiecare
1 morcov
2-3 peperoni
1 ardei gras
cateva frunze de telina
20-30 frunze de visin
cateva foi de dafin
1 litru otet
2 litri apa
3 linguri sare
3 linguri zahar
1/2 plic pikant fix


Mod de preparare:
Se spala conopida, se curata bine de frunze si cotor si se desface in buchetele. Indesati bine buchetelele de conopida in borcane curate si decorati pe margine cu felii de morcov, fasii de ardei gras, peperoni, frunze de telina.
Puneti la fiert otetul cu apa (aveti nevoie de lichid jumatate din volumul borcanelor, dar respectati proportia: o parte otet, doua parti apa), adaugati celelalte ingrediente (mai putin frunzele de visin) si lasati sa dea 2-3 clocote.
Asezati borcanele intr-o alta cratita in care ati pus un prosop de bucatarie si apa rece, apoi puneti cratita pe aragaz la foc mic pana se incinge apa. Adaugati peste conopida saramura clocotita si acoperiti cu frunzele de visin. Lasati sa stea cateva minute, completati cu lichid pana sus si astupati borcanele cu capace sau cu celofan. Lasati sa se raceasca si le dati la camara.

Peste la borcan

Ingrediente:
La timpul de preparare am trecut cumulate, pregatirea, perioada de pastrare in marinata la rece, fierberea, perioada de racire.
3 kg stavrizi
Marinata:
500 ml otet din vin
500 ml apa
cateva linguri de sare mare
(daca este nevoie mai adaugati apa si otet pana se acopera pestele in vasul respectiv)
piper boabe
foi de dafin
boabe coriandru
In fiecare borcan se va mai adauga cate 1-2 foi de dafin, cateva boabe de piper si cateva boabe de coriandru.
Cantitatile se pot mari sau micsora in functie de preferintele fiecaruia.
Se poate prepara din orice peste de mare sau oceanic, dar timpul de fierbere creste sau se micsoreaza in functie de marimea pestelui.


Mod de preparare:
Stavrizii se curata, se taie cozile, capetele, se spala si se pun intr-un vas in care se toarna marinata. Se pastreaza in frigider 24 de ore, apoi se scot pestii si se aseaza in borcane cu piper, coriandru, foi de dafin.
In borcane se toarna marinata, iar de 2-3 degete ulei,dupa care se leaga sau se capseaza borcanele foarte bine.
Borcanele se invelesc in hartie si se fierb in bain marie cca 2 h si 30 min, iar dupa fierbere se tin in apa in care au fiert pana a doua zi.
Cine doreste poate introduce a doua zi borcanele si la cuptor cat sa prinda o crusta deasupra.
Este un aperitiv deosebit si se pastreaza foarte bine. Se poate servi cu ceapa rosie, masline.
La fel se poate prepara orice peste de mare sau oceanic, dar timpul de fierbere creste sau se micsoreaza in functie de marimea pestelui.