Friday, July 29, 2011

Varza murata de vara

Ingrediente:
Una din salatele mele preferate pe timp de vara este cea de varza murata de vara, murata in plin soare timp de cateva zile. Dar, pe cat de repede se mureaza, tot atat de repede trebuie si consumata, pentru ca se oxideaza.
4 kg de varza proaspata
1 legatura de marar cu floare
piper boabe
frunze de dafin
120 g sare.
Pentru solutie:
1 l apa
1 lingura miere de albine
30 ml otet din vin
mustar boabe.


Mod de preparare:
1. Se curata varza de cotoare si de frunzele exterioare.
2. Se toaca marunt si se adauga peste ea sarea.
3. Se freaca foarte bine si se lasa 30 de minute sa se inmoaie.
4. Pe fundul borcanului curat si uscat se aseaza o tulpina de marar cu floare, cateva boabe de piper si 2 foi de dafin.
5. Apoi se aseaza un strat de varza, se adauga iar marar, piper si dafin, iar varza si incheiem cu marar, piper si dafin. Trebuie sa avem grija sa apasam totul foarte bine.
6. Se prepara solutia din apa, otet, miere si boabe de mustar, se aduce la fierbere si se toarna fierbinte peste varza.
7. Se tine borcanul la soare timp de 3-4 zile, dupa care se pote servi.

Se poate servi ca si salata alaturi de diferite preparate, sau se poate face varza calita, se poate folosi la ciorbite de vara cu legume, totul in functie de imaginatie.