Tuesday, May 3, 2011

Compot de prune

Se folosesc prune de culoare galben sau rosu intens, coapte,cu pulpa tare. Compotul poate fi facut numai dintr-un soi de prune sau combinate.

4 kg prune ,800 g de zahar, cca 3 l apa,3 cuisoare,jumatate de lingurita de scortisoara.
Puteti opta pentru adaugarea conservantului daca locul de depozitare este mai caldut.

Zaharul,apa,mirodeniile se pun la fiert intr-o oala mai mare. Cand siropul incepe sa fiarba,se adauga o parte din prunele spalate si curatate de codite ,se lasa focul mic,iar prunele se lasa 1 minut amestecandu-le cu o lingura,apoi fara sa clocoteasca siropul,se scot cu o strecuratoare si se lasa la racit.

Cand siropul incepe sa fiarba din nou,se pun alte prune la oparit si se procedeaza la fel,pana se termina toata cantitatea de prune. Astfel pregatite, prunele se aseaza in borcane ,lasand un spatiu liber de 2-3 cm pana la gura borcanelor,dar cu grija sa nu fie inghesuite.Siropul se lasa sa se racoreasca putin, apoi se toarna in borcane peste prunele oparite. Borcanele se capseaza foarte bine si se sterilizeaza cca 25-30 de minute din momentul cand a inceput sa fiarba apa. Borcanele se invelesc in hartii, iar apa se adauga pana aproape de marginea capacelor.
Daca conditiile de depozitare nu sunt optime puteti adauga cate o aspirina la 1 kg de prune.