Monday, May 2, 2011

Zacusca de fasole

Ingrediente:
# 2 kg fasole uscata alba sau pestrita
# 2 kg ardei kapia/gogosari sau combinat
# 1 kg ceapa
# 1 kg rosii (sau un litru de bulion)
# 1 litru ulei
# 1 plic pikant fix dulce/iute
# 5-6 foi de dafin
# 1 legatura buna de frunze de patrunjel si telina
# sare, piper, cimbru, maghiran
# optional 4-5 linguri de zahar

Mod de preparare:

Fasolea se spala si se pune la inmuiat, cu o seara inainte, in apa rece cat sa acopere cu vreo 10-15 cm. Se pune apoi la fiert in 5 litri de apa rece cu putina sare. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic vreo doua ore, aveti grija sa nu se prinda. Puneti sub oala in care fierbe fasolea o plita de fonta mai groasa, daca aveti. In timp ce fierbe fasolea curatati ceapa, curatati rosiile de pielite iar ardeii cum preferati: ii curatati tocati marunt si ii puneti la prajit sau ii coaceti si ii curatati de pielite si seminte. Ceapa se toaca mare si se pune la calit in 0,5 l ulei. Cand s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate mare, apoi ardeii caliti sau copti.

Dupa ce a fiert fasolea, scurgeti zeama, daca este cazul si puneti-o impreuna cu ceapa, rosiile si ardeii sa se racoreasca putin, pentru a le putea mixa impreuna. In timp ce mixati, adaugati restul de ulei, plikul de pikant fix, condimente, sare si piper dupa gust, eventual zahar, cine doreste. Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda, vreo 20 de minute.